De langste dag van het jaar feestelijk ingezet.zondag 19 juni - 13.30 uur – Putte/Heist o/d Berg

Op zondag 19 juni is iedereen van harte welkom op het Midzomerfeest in Putte/Heist o/d Berg! Traditioneel vieren we op die dag midzomer met volksliedjes en volksmuziek. Domein Ter Speelbergen, de voormalige eigendom van dr. Jozef Weyns, is een ideale plaats om dit oeroude feest te vieren. 
Iedereen is welkom vanaf 13.30 uur! Alle muziekoptredens zijn gratis.


In 2006 werd domein Ter Speelbergen, voormalige eigendom van dr. Jozef Weyns, pionier van de heemkunde in Vlaanderen en stichter van Bokrijk, aangekocht door de vzw Kempens Landschap. Op het domein staat een hoeve opgebouwd uit materialen afkomstig van afgebroken eeuwenoude gebouwen uit de streek. Verder biedt het domein een onderkomen aan een rietgedekte schuur uit Kasterlee, een bakhuis uit Diepenbeek, een karschuur uit Beerzel, een boomgaard en een parktuin.

Met de aankoop werd zowel dit bouwkundig erfgoed als het intellectuele erfgoed - onder de vorm van het archief en de bibliotheek - bewaard, opgewaardeerd en opengesteld. De vzw Speelbergen-Heem-dr.Jozef Weyns werd opgericht om de omvangrijke bibliotheek en archieven te ontsluiten. Daarnaast organiseert de vzw op geregelde tijdstippen culturele activiteiten op domein Ter Speelbergen.  

Midzomerfeest
In navolging van de veiligstelling  en opwaardering van Ter Speelbergen, en volgende op het succesvolle Midzomerfeest van vorig jaar, zal het domein ook dit jaar weer het toneel vormen voor optredens en festiviteiten om de langste dag van het jaar passend te vieren.
Traditioneel wordt midzomer gevierd met volksliedjes en volksmuziek, en bij deze gewoonte willen vzw Kempens Landschap en vzw Speelbergen-Heem-dr.Jozef Weyns graag aansluiten! Iedereen is dan ook van harte welkom op zondag 19 juni 2011 op het domein Ter Speelbergen om mee het Midzomerfeest te vieren!

Pure Kempen
Aangezien het Midzomerfeest een belangrijke regionale troef is die de identiteit van de streek versterkt, past deze feestelijke happening volledig binnen het doel van het Europees subsidieproject “Pure Kempen, een uitdagend merk”. Via dit EFRO-project willen Rurant,Kempens Landschap, Toerisme Provincie Antwerpen, Unizo Kempen en BB Projecten de regionale economie van de Kempen immers op een duurzame manier stimuleren door het “labelen” en vermarkten van de typische en authentieke toeristisch-recreatieve activiteiten uit de Kempen.
Vzw Kempens Landschap zal daarbij enerzijds werk maken van het versterken van het gemeenschapsgevoel in 2 typisch Kempense plaatsen: het pittoreske gehuchtje Gestel te Berlaar en het voormalige kloosterdomein van de zussen Franciscanessen in Wuustwezel. Daarnaast zal de vereniging zowel in 2011 als in 2012 de organisatie van 2 Pure Kempendagen op zich nemen. Het Midzomerfeest op Ter Speelbergen is daar de eerste van.
 
Programma Midzomerfeest 2011
Op 19 juni wordt Ter Speelbergen omgevormd worden in een bruisende feestplek waar het fenomeen van de midzomer met tal van activiteiten gevierd zal worden. Zo zijn er onder andere volksspelen, wordt er op ambachtelijke wijze brood gebakken, is er een streekmarktje met streekproducten en een dranktent die door de plaatselijke KWB vereniging zal uitgebaat worden. Uiteraard kan de nodige muziek en dans niet ontbreken en zal u dus kunnen genieten van een boeiend en gratis muziekprogramma! Om 14u wordt het festival geopend met Westelfolk uit eigen streek. Nadien is Linde Nijland uit Nederland te gast om 15.10u. De muzieknamiddag wordt afgesloten door Diva Reka om 16.20u.

  Iedereen welkom op 19 juni vanaf 13.30u op domein Ter Speelbergen (Peredreef 5 te 2580 Beerzel/Putte)!